GPS praćenje

Fondacija za zaštitu ptica grabljivica je opremila tri beloglava supa (Gyps fulvus) sa satelitskim odašiljačima kompanije Ornitela, tip “ORNITRACK-50–GPS/GSM”, u okviru programa satelitskog praćenja. Pušteni su 1.9.2018. godine u Specijalnom rezervatu prirode “Uvac”. U galeriji možete videti deo njihovog dosadašnjeg kretanja:

23.09.2018. Sup "Zlatar" je posetio i Zlatarsko jezero. / Griffon Vulture "Zlatar" on the September 23, 2018. visited Zlatarsko jezero.

Picture 1 of 9

Korišćenjem baze podataka “MoveBank” možete pratiti kuda se kreću naši obeleženi supovi uživo:

_________________________________________________________________________________________________________________________

“Piroćanac”

– Beloglavi sup pod imenom “Piroćanac” se izlegao u Beogradskom zoološkom vrtu 2016. godine. Prvobitno je bio planiran za puštanje na Staru planinu u okviru programa ponovnog naseljavanja ove planine supovima, pa je otuda i dobio ime. Zbog mnogih administrativnih problema nije dočekao Staru planinu, ali je ipak 1.9.2018. godine pušten na slobodu u SRP “Uvac”, tokom obeležavanja Međunarodnog dana zaštite lešinara.

Piroćanac na desnom krilu nosi crveno-žuti krilni marker sa oznakom “01”. Osim toga, opremljen je i sa satelitskim odašiljačem tip: “ORNITRACK-50–GPS/GSM”, S/N 180348, koji je donirao BeoZOO vrt i pomoću koga se konstantno prati njegovo kretanje. On je prva strogo zaštićena vrsta koja potiče iz ZOO vrta u Beogradu, a da je puštena u svoje prirodno stanište.

“Piroćanac”


__________________________________________________________________________________________________________________________

“Zlatar”

– Drugi GPS uređaj je finansiran od strane Ministarstva zaštite životne sredine, u okviru projekta Fondacije za zaštitu ptica grabljivica: “Upravljanje populacijom beloglavog supa Gyps fulvus, korišćenjem satelitske tehnologije”, na konkursu (2018. godine) Ministarstva za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društa u oblasti zaštite životne sredine. Uređaj S/N 182193 se nalazi na beloglavom supu koji se izlegao 2017. godine i nosi ime “Zlatar”. On je pronađen iscrpljen kod Kragujevca, mesto Botunje 4.9.2017. godine i smešten je u Centar za rehabilitaciju supova. Pušten je na slobodu na Uvcu 1.9.2018. godine sa crveno-žutim krilnim markerom broj “02” na desnom krilu.

“Zlatar”

__________________________________________________________________________________________________________________________

“Marija mts”

– “Marija mts” je mlada ženkica koja nosi treći GPS uređaj. Njega je finansiralo Preduzeće za telekomunikacije“Telekom Srbija” a.d. kao podrška zaštiti prirode i vid društveno odgovornog poslovanja ove, naše nacionalne kompanije. Izlegla se na Čolovića steni na Zlatarskom jezeru 2017. godine, kada je i markirana. Nakon nekog vremena pronašao ju je iznemoglu g. Zoran Rajičić iz Čačka, pa je 24.01.2018. godine smeštena u Centar za rehabilitaciju supova na Uvcu. Kada se oporavila opremljena je satelitskim odašiljačem S/N: 182237. Puštena je 1.9.2018. godine na Uvcu. Radi lakšeg raspoznavanja ptica na levom krilu ima marker žuto-plave boje sa oznakom “06”.

“Marija mts”