Poštovani prijatelji,

sva tri GPS uređaja “OrniTrack-50 – GPS-GSM tracker” sa solarnim napajanjem, koji su planirani da se postave na tri naša beloglava supa, kako bismo u narednom periodu bili u mogućnosti da detaljno pratimo njihovo kretanje i ponašanje su pristigla. Urađeno je i testiranje i potpuno su ispravni. U narednih desetak dana sledi priprema za postavljanje odašiljača na supove.

– Jedan GPS uređaj je donirao BeoZoo vrt, zajedno sa beloglavim supom pod imenom Piroćanac, koji se izlegao 2016. godine u zoološkom vrtu. Piroćanac se već sada nalazi u prihvatnom centru na Uvcu i on će poneti ovaj odašiljač.

– Drugi GPS uređaj je finansiran iz projekta Ministarstva zaštite životne sredine, u okviru projekta Fondacije za zaštitu ptica grabljivica: “Upravljanje populacijom beloglavog supa Gyps fulvus, korišćenjem satelitske tehnologije”, na ovogodišnjem konkursu Ministarstva za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društa u oblasti zaštite životne sredine.

– Treći GPS uređaj je finasiralo Preduzeće za telekomunikacije “Telekom Srbija” a.d. kao podrška zaštiti prirode i vid društveno odgovornog poslovanja ove, naše, nacionalne kompanije.

Ukoliko sve bude po planu, za 1. septembar 2018. godine je zakazano puštanje sva tri beloglava supa u Specijalnom rezrevatu prirode “Uvac”, a povodom “Međunarodnog dana zaštite lešinara”.

Na ovim stranicama ćete ubuduće moći da vidite sve novosti, ali i praćenje naših junaka, kuda god se oni kretali.

“OrniTrack-50 – GPS-GSM tracker” sa solarnim napajanjem, testiranje na krovu Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”: