Centar za rehabilitaciju ptica grabljivica

Centar za rehabilitaciju ptica grabljivica se nalazi pri Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković” u Beogradu. Otvoren je 24. aprila 2004. godine, a izgrađen je kao donacija “Energoprojekta Niskogradnja”, pre svega zalaganjem Nikole Breka i Slobodana Jovanovića Ćobe. Površine je 16 m kvadratnih i sastoji se od dve prostorije, otvorenog i zatvorenog dela. Kako je ograničenog kapaciteta pre svega je namenjen ugroženim vrstama ptica grabljivica.

U Centar svake godine stiže veliki broj ptica grabljivica, naročito tokom sezone gnežđenja, kada mnoge mlade ptice ispadaju iz gnezda, pa ih građani donose. Mlade jedinke prolaze prijem, pregled i ukoliko su zdrave, prstenuju se i kada dovoljno ojačaju puštaju na slobodu. Najčešće vrste koje stižu Centar su: vetruške, utine, šumske sove, ćukovi, kukumavke, mišari, jastrebovi, kobci, te ponekad i krupnije vrste poput sokolova, orlova belorepana, krstaša, itd.

Sve ovo osim entuzijazma članova Fondacije i košta. Ukoliko želite da podržite rad Centra i pomognete pticama na raspolaganju Vam je žiro-račun Fondacije za zaštitu ptica grabljivica u OTP banci:

325-9500900016839-20 (sa naznakom “Donacija za Centar”)

NAPOMENA: Molimo građane da ukoliko nađu mlade ptice ispale iz gnezda i ako nisu povređene, da ih podignu na najbližu granu, kako bi otklonili opasnost od strane pasa, mačaka i sl. To je ipak najbolji način da im pomognete, jer se u blizini nalaze roditelji, koji će nastaviti da ih hrane i brane dok ne budu sposobni da se sami o sebi brinu.

U Galeriji možete pogledati kako izgleda naš Centar:

Hodnik

Picture 9 of 9

Trenutno je u Centru jedan ćuk, kukumavka, i tri vetruške.