Prvih mesec dana satelitskog praćenja tri beloglava supa u Srbiji

Prošlo je mesec dana od kada smo u Specijalni rezervat prirode “Uvac” pustili tri beloglava supa – Piroćanca, Zlatara i Mariju mts, sa satelitskim odašiljačima u okviru programa praćenja supova uz pomoć ove tehnologije. Prvih mesec dana su najkritičniji, jer supovi iz kaveza prelaze u otvoreni prostor. Ovo se posebno odnosi na Piroćanca koji se izlegao u BeoZoo vrtu, te do sada nije ni osetio slobodu. Ostalo dvoje su supovi iz prirode, ali su i oni duži vremenski period proveli u prihvatilištu. Svakodnevno smo ih pratili i zasada smo vrlo zadovoljni njihovim ponašanjem. U GALERIJI možete pogledati retrospektivu prvog meseca satelitskog praćenja, logove, fotografije sa video nadzora na hranilištu.

30.09.2018. kretanje "Zlatara" tokom septembra meseca / 30.09.2018. The movement of "Zlatar" during September

Picture 2 of 13


– PIROĆANAC je u početku bio pomalo zbunjen, slabije je leteo i uglavnom se zadržavao na Pavlovića brodu i u blizini kuća. Nismo zabeležili da se pojavljivao na hranilištu “Rastoke” na Uvcu, ali je najverovatnije našao hranu na drugom mestu. Dešava se da meštani bacaju ostatke domaćih životinja supovima. U nekoliko navrata su čuvari išli da ga vide, čak nosili hranu za njega i intervenišu ukoliko je potrebno. Na sreću, u poslednje vreme Piroćanac je počeo da leti dobro, obišao je sem Uvačkog i Zlatarsko i Radoinjsko jezero i koloniju u Mileševki, gde je proveo noć. Preleteo je i vrh Jadovnika (1740 mnv), da bi se poslednjeg dana septembra našao na planini Giljevi. Nadamo se da će Piroćanac uskoro doći na hranilište, jer je to primarni izvor hrane tokom zime.

– ZLATAR je od početka leteo prilično dobro. Nekoliko puta je pomoću satelitskog praćenja, ali i kamerom sa video nadzora i uživo na hranilištu “Rastoke” zabeleženo njegovo prisustvo i da se hranio. Zlatar vrlo često provodi vreme sa Marijom mts. Njih dvoje su pre puštanja na slobodu proveli dosta vremena zajedno u kavezu prihvatilišta za supove na Uvcu. Još jednom se pokazalo koliko je važan period prilagođavanja i da neko vreme supovi treba da provedu zajedno u kavezu kako bi se upoznali i uspostavili društvene odnose.Jednom je prenoćio i na u Veljušnici na steni Mišovića.

– MARIJA MTS je od puštanja na slobodu, prema logu sa satelitskog praćenja, bila najbolja. Prva je zabeležena na hranilištu u više navrata. Prva je i posetila Zlatarsko jezero gde se izlegla 2017. godine. Na naše veliko zadovoljstvo i ostala dva supa se sada ponašaju slično njoj.

Zaključak prvog meseca satelitskog praćenja je da sve protiče dobro. Budući da se radi o mladim pticama postoji mogućnost da kada zahladni neki od njih napuste Uvac i odu mnogo dalje, a možda se ipak odluče da provedu još vremena na Uvcu. Šta god se dalje dešavalo nastavljamo sa praćenjem kretanja naših junaka…

Korišćenjem baze podataka “MoveBank” možete pratiti kuda se kreću naši obeleženi supovi uživo: