Beloglavi sup Piroćanac putuje iz BeoZoo vrta na Uvac…

U subotu, 11.08.2018. godine, u 11 h, beloglavi sup,”Piroćanac” se prebacuje u Specijalni rezrevat prirode “Uvac”. Po njega dolaze čuvari JP “Rezervat Uvac” d.o.o. Na Uvcu će biti smešten u kavezu, u Centru za prihvat ptica, dok se ne privikne na okruženje, a potom pušten na slobodu.

Osim markiranja, uzimanja svih morfometrijskih podataka, Piroćanac će poneti i jedan od satelitskih odašiljača koji je donirao BeoZoo vrt. Uskoro ćemo na našem sajtu moći da pratimo uživo kuda se kreće, i osim naučnog značaja takvog monitoringa, u slučaju potrebe bićemo u mogućnosti i da mu pomognemo da se snađe u novoj sredini.

Piroćanac se izlegao u Zoološkom vrtu 2016. godine i planiran je da bude među prvim pticama puštenim na Staru planinu u programu naseljavanja. Nažalost, nismo mogli više da čekamo na nastavak programa naseljavanja beloglavog supa na Staru planinu, pa smo doneli odluku da ga pustimo na Uvcu, gde je najpogodnije za njega.

Piroćanac kao beba


To je prva strogo zaštićena vrsta koja se izlegla u zoološkom vrtu i koja se pušta u prirodu u Srbiji. Programi reprodukcije ugroženih vrsta u zarobljeništvu i njihovo puštanje u prirodu postaju sve značajniji za ugrožene vrste, čija je brojnost mala ili su čak iščezle u prirodi.

Ovim poklonom i donacijom beogradski ZOO vrt se uključuje u proces reintrodukcije ugroženih vrsta i postaje centar za reprodukciju. Nadamo se da će ubuduće biti još ovakvih vesti, ne samo o beloglavim supovima.

Piroćanac, srećan put!